Pikaisesti ylöskirjattua turkinhoitoon liittyvää ohjeistusta

Mielestäni paras yksittäinen väline briardin turkin kanssa on isopiikkinen villakoirakampa(http://www.petenkoiratarvike.com/villakoirakampa__vivog_pr_1201030.html)

Sen lisäksi hyvä harja on oiva apu (ja jos saa turkin käytyä läpi ennen kuin se on pahasti takussa, niin harjan kanssa selviää melkein pelkästäänkin - ja se säästää turkkia enemmän kuin kampa, jolla kannattaa siinä tapauksessa vain varmistaa lopuksi, että takut varmasti tuli aukaistua eli lopuksi käydä koko turkki varovasti kammalla läpi kokeillen). Jos käyttää metallipiikkistä harjaa, niin piikkien päissä ei saisi olla niitä palluroita (karvat jää kiinni, katkeilee) ja pohjan (jossa piikit kiinni) tulisi olla sellainen joustava. Toinen vaihtoehto on hyvä pehmeä nailon-/luonnonharjasharja (ei sellainen piikkimäisen terävä). Esimerkki hyvästä harjasta: http://www.findogs.fi/kauppa/images/IMG_2578.jpg

Koira kyljelleen ja jakaus jakaukselta läpi. Jotain kampausnestettä on hyvä käyttää (saman asian ajaa myös suihkepulloon laitettu vesi, johon laittaa hiukan hoitoainetta (vaikka ihan ihmisten) joukkoon). Kampausnestettä vain sen verran, että poistaa sähköisyyden (sähköinen turkki katkeilee helposti kammatessa) - ei niin paljoa, että kastuu, sillä märkä turkki katkeilee myöskin kammatessa.

Periaatteessa (sitten kun on turkin kertaalleen saanut selväksi ja pystyy asiaan paremmin keskittymään :)) suositellaan, että turkki käydään tosiaan ensin harjalla läpi. Eli harjalla ja käsin selvitellään ensin takut (käsin/sormin pehmitetään vaikeimmat varovasti auki ja takkuihin - jos sellaisia on päässyt tulemaan - voi myös laittaa hoitoainetta tai esim. minkkiöljyä avaamista helpottamaan) ja kammalla käydään lopuksi turkki läpi.

Jo takkuun päässyt turkki

Tavoitteena tosiaan on, että saisi kammattua koiran ennen kuin niitä takkuja isommin pääsee syntymään, mutta yksi vinkki jo takkuuntuneen koiran kanssa on se, että pesee sen ja sen jälkeen laittaa reilusti hoitoainetta, jota ei huuhtele pois. Kun koira on kuivunut käydään selvittämisurakkaan ja hoitoaineen pitäisi avittaa takkujen avaamisessa. Tätä ei tietysti voi ihan näyttelyn alla tehdä, koska vaikuttaa turkin laatuun epäsuotuisasti (yleensäkin kannattaa pestä hyvissä ajoin ennen näyttelyä, kolmisen viikkoa on monesti aika sopiva aika, ellei koira jostain syystä likaannu kovin nopeasti - tuolloin turkin karkeus ehtii palautua - peseminen ennen näyttelyä ei ei toki ole pakollista ja esim. itse pesen noita varsin harvoin, mutta toisaalta moni taas on hyvinkin usein tapahtuvan pesun kannalla).

Muuta turkin ja ihon hyvinvointiin liittyvää

Muutoin turkin kunnon kannalta hyödyllisiä sisäisesti nautittavia aineita on öljyt (esim. Doils, lohiöljyt ym. eli erityisesti sellaiset, joissa on runsaasti omega3:a / hyvä omega 3/6-suhde) ja vitamiineista lähinnä biotiini ja sinkki (voi myös käyttää sellaista B-vitamiinivalmistetta, joka sisältää biotiinia, B-vitamiini on ylipäätään ihan hyväksi, eikä yliannostuksen vaaraa ole - löytyy myös valmisteita, joissa sekä sinkkiä että biotiinia kuten Biomax ja Biotin Plus). Toki myös rasvainen kala avittaa ja on, samoin kuin lohiöljyt, halvempi omega3-lähde kuin nuo erityiset valmisteet. Muutoin energian saannin kannalta rasva on hyvä lähde (toki myös proteiinin riittävästä saannista on huolehdittava - sekin on tärkeää myös turkille -  mutta jos koiralla taipumusta olla turha laiha, niin rasvapitoisuus on se, jota kannattaa eniten lähteä nostamaan (tosin varovasti, sillä monen vatsa menee äkillisestä rasvalisästä sekaisin).
 

Rasvaliukoisten vitamiinien kanssa kannattaa tietysti hiukan varoa, mutta B-vitamiinin lisäksi C-vitamiinia voi antaa huoletta (eikä esim. E-vitamiininkaan kanssa kovin helposti ole yliannostusvaaraa). Samoin tietysti vatsan toimintaa ja vastustuskykyä edistävät maitohappobakteerit on joissan tilanteissa yleiskunnon kannalta hyödyllisiä tukena, eikä niistäkään luonnollisesti ole haittaa terveellekään koiralle.